perjantai 27. kesäkuuta 2014

Antisuositukset

Varoitus! Älä katso tätä elokuvaa, äläkä lue tätä kirjaa minkään näköistä kehoristiriitaa kokevalle lapsellesi.

Elokuvassa Aasi ( Donkey Xote ) nauretaan orille, joka on pukeutunut tammaksi. Meidän pienellä tytöllämme tuli elokuvasta paha mieli moneksi päiväksi.

Lapsuuteni lempikirjassa: Eduard Uspenskin Alas taikavirtaa ( Vniz po volsebnoi reke ) on transsukupuoliselle lapselle hyvin ahdistava hahmo, Iivari Pahasilmä, joka ei ole nainen, eikä mies ja joka pilaa aina kaiken ja on muille ilkeä ja inhottava. En suosittele.


Jos sinulle tulee mieleen antisuosituksia, niin laita vinkkiä. Julkaisen mielelläni niitä, jotta vältyttäisiin pienten ihmisten turhalta pahalta mieleltä. Eikä niitä ole hyvä näyttää / lukea cissukupuolisillekaan lapsille, jotta heidän maailman kuvastaan ei muokkautuisi suvaitsematonta.

5 kommenttia:

  1. Itse en ole aasi -teosta nähnyt. OletettavastiTammalle tuli huono mieli, kun sitä pilkattiin? (mikäli ei, niin kyseessä todellinen aivopieru). Teosta voi mielestäni käyttää tilanteiden ennalta ehkäisyssä! Nauraminen näille asioille on varsin yleistä ja valitettavaa (erilaisuuden pelko? Tyly syrjintä?).

    Tämän teoksen kautta on helppo puuttua nauramiseen ja sen oikeellisuuteen. Tutustua tarinaan ja nostattaa siitä yhdessä keskustelua lasten kanssa. Miksi tammalle naurettiin? Miltä se tuntui? Oliko se oikein, miksi/miksi ei? Miten itse toimisit? Miltä tammasta tuntui? Miltä muista tuntui? Saako ori pukeutua tammaksi, miksi/miksi ei?

    Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä käydä jo pienenä läpi. Näillä keinoin on mahdollista auttaa jo ennalta ehkäisemään kiusaamista ja auttaa lapsia hyväksymään erilaisuus. Lapsi ei kykene keskustelemaan asioista pelkästään abstraktilla tasolla, vaan mukaan tarvitaan jokin konkreettinen satu tai muu vastaava. Pohdinnan jälkeen on rakentavaa myös keksiä sadun kohtaukselle erilainen loppuratkaisu leikkien, draamalla, kuvataitein, musiikilla... mitä vain keksitään.

    Toki tämä vaatii lasten tuntemisen ja ryhmän toiminnan tietämisen! Eli ei sellainen "tilanteeseen kuin tilanteeseen" heitettävä keskustelun avaus - niin kuin ei mikään muukaan :)

    - Nina

    VastaaPoista
  2. Elokuvassa ori oli pukeutunut tammaksi ja kun sen haarojen väliin katsottiin, niin se oli vitsi, jolle meidän lapsemme eivät nauraneet. Sen jälkeen eräs pieni tyttö ei nauranut enää yhdellekään elokuvan vitsille. :(

    VastaaPoista
  3. eli elokuvateollisuuden aivopieru, todellinen sellainen.

    - Nina

    VastaaPoista
  4. Koko Boxtrolls-elokuva perustuu transmisogyyniselle tropelle. Kannattaa jättää katsomatta.

    VastaaPoista