Se oli lähellä sulkemisaikaa, kun asiallinen nuori työntekijä pysäytti minut ja lapseni Espoon IKEAn käytävällä. Hän pyysi minua vastaamaan kantamaansa tablettiin asiakastyytyväisyyskyselyyn.
Vastasin ystävällisesti, vaikka meillä olikin hieman kiire.
Kun tuli kohta, jossa kyselyssä piti klikata joko miestä tai naista, annoin tapani mukaan asiasta palautetta. Sellaista palautetta, että tässä voisi olla myös kohta: "muu sukupuoli".
Silloinpa pojan asiallisuus karisi. Hänen suunsa vetäytyi pilkalliseen hymyyn ja hän kysyi haastavasti: "Mikä muka sellainen muu sukupuoli on?"
Vastasin hämmentyneenä, että no kaikki eivät ole miehiä tai naisia, on olemassa yllättävän paljonkin esimerkiksi androgyynejä.
Poika vastasi turhautuneena ja nauruaan pidätellen, että tässä kuule varmaan tarkoitettiin fyysistä sukupuolta.
Vastasin pojalle hieman tiukasti, että on olemassa esimerkiksi inetrsukupuolisia, joilla on molemmat sukupuolielimet. Joillekin ihmisille tämä kysymys on helppo, toisille hyvin ikävä ja hämmentävä.
Poika katseli seinille ja tuhahti: "Just joo."
Sohvatuoli jäi ostamatta.
Ehkäpä sukupuolivähemmistöjä ei olekaan kovin paljoa, mutta meitä jotka elämme heidän lähellään onkin jo merkittävä määrä. Jos seksuaalivähemmistöjä on lisäksi siihen päälle 5-20% riippuen siitä, miten asia lasketaan ja sitten muut muuten suvaitsevaiset ja asiasta välittävät ihmiset, suosittelisin IKEAa ihan markkinointimielessäkin sekä korjaamaan sukupuolta tiedusteleva kohta, että käyttämään asiakaspalvelussa laajakatseisia ihmisiä. En tietenkään syytä nuorta miestä mistään, jokaisella on omat näkemyksensä, mutta rekrytoijaa moittisin kyllä hieman työntekijävalinnasta ja neuvoisin olemaan tarkka, jotta asiakastyytyväisyyskysely ei tekisi yli puolta asiakkaista tyytymättömäksi. Suvaitsevaisuus kun on meille isolle osalle ostajakuntaa tässä maailman tilanteessa entistä tärkeämpi asia.
Vielä kun saisimme sellaisen kohdan passiinkin! :)
VastaaPoista