perjantai 26. toukokuuta 2017

Uusi koulu ja uudet kujeet


Vein uuden koulun opettajille ja rehtorille yhteisen kirjeen ja tulostin mukaan pitkälle toistasataa sivua luettavaa. Laitan teille loppuun linkkilistan tulostamistani materiaaleista. Kirjettä tai osia siitä saa tarvittaessa lainata!


Hei,

Huomasin kouluuntulopalaverissa, että lasten transsukupuolisuus ei ehkä ole koko työyhteisöllenne tuttu ja siksi ajattelin koota teille faktatietoa siitä, millä perusteilla olemme päättäneet antaa Magdaleenan transitioitua.

Transukupuolisuuden biologista puolta on tutkittu viimeaikoina jonkin verran. Laitan liitteeksi Katherine J. Wu:n artikkelin Between the (Gender) Lines: the Science of Transgender Identity, jossa on yhteenveto tutkimuksesta, jossa kuvannettiin transihmisten aivoja ja tultiin sellaiseen johtopäätökseen, että transnaisten aivot vastaavat naisten aivoja ja transmiesten miesten aivoja.

Lisäksi laitan Mental Health of Transgender Children Who Are Supported on Their Identities-tutkimuksen abstraktin, jossa on perusteluja sille, miksi me olemme päätyneet siihen ratkaisuun, että Magdaleena saa elää sosiaalisesti transitioituneena kokemaansa sukupuoleen.

Transtytöksi kutsutaan lasta, joka on virallisesti miessukupuolinen, mutta jolla on tytön identiteetti. Tällaisella tytöllä on pojan sukupuolielimet, jotka saattavat aiheuttaa ja myös aiheuttavat Magdaleenassa kehodysforiaa, joka on voimakasta oman kehon inhoa. Tämän vuoksi Magdaleenan on aivan mahdottoman vaikea puhua omista sukupuolielimistään ja hänen sosiaalisille suhteilleen ja kehitykselleen on parempi, että hän ei joudu avaamaan tätä yksityisasiaansa muille lapsille. (Kehodysforia on lasten yleisin itsemurhariski.) Kuitenkin lapset, jotka saavat elää sosiaalisesti transitioituneina eli kokemansa sukupuolen mukaisessa roolissa, eivät ole sen masentuneempia kuin verrokkiryhmä. (Tutkimuksessa oli 73 translasta ja 73 verrokkia.) Transitioituneilla lapsilla oli vain lievästi enemmän ahdistusta.

Transitioituneiden lasten tilanne eroaa siis dramaattisesti ja myönteisesti aiemmista tutkimuksista, joissa on tutkittu translapsia, jotka eivät ole transitioituneita.  Tämä on se syy, miksi Magdaleena saa elää oman toiveensa mukaisesti täysin sosiaalisesti transitioituneena tytöksi ja toivomme, että koulu tukee meitä huoltajia Magdaleenan kasvatuksessa.

Seksuaalisuus on sitä, mistä ihminen pitää ja sukupuoli on sitä, mitä ihminen on. Lasten seksuaalisuus vasta kehittyy ja se voi olla häilyväinen jopa koko elämän; sen sijaan sukupuoli-identiteetti kehittyy hyvin varhain ja on verrattain stabiili. Seksuaalisuus ja sukupuolisuus ovat hyvin eri asioita, eikä sukupuolen kokemukseen voi vaikuttaa kasvatuksella, toisin kuin virheellisesti on väitetty. Virheellinen päätelmä johtuu psykologi John Moneyn tutkimuksesta, jonka hän teki kaksoisveljille, joista toinen menetti peniksensä ympärileikkauksessa ja hänet kasvatettiin tyttönä. Moneyn näkemykset olivat vallalla pitkän aikaa, ennen kuin hänen tutkimuksensa valheellinen raportointi paljastui.

Jos asiasta tulee kysyttävää, vastaan mielelläni! Järjestäisin mieluusti myös opettajille transtukipisteen työntekijän kertomaan transsukupuolisen lapsen kohtaamisesta ja auttamisesta. Magdaleenan historiasta voi lukea blogista, jota pidän nimettömästi: istuusepaivankakkaralla.blogspot.fi
Terveisin,
Magdaleenan äiti


http://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2016/02/24/peds.2015-3223.full.pdf

http://www.washington.edu/news/2016/02/26/transgender-children-supported-in-their-identities-show-positive-mental-health/


https://helda.helsinki.fi/handle/10138/181420

11 kommenttia:

 1. Tuntuu niin epäreilulta, että Magdalenan ja sinun pitää vedota tutkimuksiin jotta aikuiset suostuisivat kohtelemaan häntä omana itsenään kunnioittavasti. Kiitos että teet tätä uraauurtavaa työtä! Toivottavasti kaikki menee asiallisesti uudessa koulussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon samaa. Olen kuullut niin monta surullista tarinaa, että ajattelin varalta pistää työyhteisölle tietoa, kun huomasin siirtopalaverissa transsukupuolisuuden olevan tärkeäpi puheenaihe, kuin esimerkiksi se mitkä kirjat ovat käytössä tai miten englanninopiskelu on sujunut. Parempi aina ennaltaehkäistä väärinkäsityksiä, kun sitten jälkikäteen harmitella. Toivon, että kirjeestä on muillekin hyötyä.

   Poista
 2. Tiedon jakaminen hälventää epäluuloja, auttaa toista osapuolta löytämään toimintamalleja tilanteessa, jossa muuten he tuntisivat olevansa eksyksissä ja tuo tunne voisi purkautua negatiivisesti. Hienoa että jaksat. <3

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Olen toimittaja Kati Laukkanen Yleltä. Olen seurannut blogiasi ja olen ollut erittäin vaikuttunut kirjoituksistasi. Olen tekemässä juttua lasten transsukupuolisuudesta. Sinulla on vahva tietämys ja kokemus aiheesta ja keskustelisin kanssasi mielelläni lisää. Olisi mukavaa jos olisit minuun yhteydessä. Minut tavoittaa sähköpostitse kati.laukkanen@yle.fi

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Olen toimittaja Kati Laukkanen Yleltä. Olen seurannut blogiasi ja olen ollut erittäin vaikuttunut kirjoituksistasi. Olen tekemässä juttua lasten transsukupuolisuudesta. Sinulla on vahva tietämys ja kokemus aiheesta ja keskustelisin kanssasi mielelläni lisää. Olisi mukavaa jos olisit minuun yhteydessä. Minut tavoittaa sähköpostitse kati.laukkanen@yle.fi

  VastaaPoista
 5. Hei! Olen 22 vuotias lasten ohjaaja opiskelija, ja blogisi on innoittanut minua harkitsemaan kyseistä aihetta opinnäytetyötäni varten. Olisiko vinkkiä miten aihetta kannattaa rajata ja mihin keskittyä, ettei tule liian laaja juttu? Onko jotain mitä magdaleena itse pohtii tai mistä tykkää tai mitä haluaisi,tai jotain mitä sinä äitinä pohdit tai toivot tai haluaisit? Kaikki vinkit ovat tervetulleita

  VastaaPoista
 6. Hei! Olen lastenohjaaja opiskelija ja yritän valita aihetta opinnäytetyöhöni, blokisi on innoittanut minua paljon. Pitäisi keksiä miten rajaisin aihetta, olisiko vinkkejä?
  Rosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.transperheet.fi/

   https://www.facebook.com/transperheet/

   Parhaiten varmaan saat näiden linkkien takaa neuvoja ja tietoa! :)

   Poista
 7. Moi! Olen itse transmies ja pakko sanoo et oot ihan huikee. Sulle on selvästi itsestäänselvää että teet kaiken että sun lapsen elämä ei ois niin hankalaa ku mitä transsukupuolisuus tulee siitä väkisin tekemään. Toivon että mahdollisimman moni vanhempi toimisi yhtä hienosti ku sä.
  Koska ymmärrät sun tyttären tilanteen ja varmaan pelkäät että sitä tulee sattumaan koska kaikki ihmiset ei vaan ymmärrä tai osaa käyttäytyä, niin haluun sanoo sulle et vaikka niin varmasti tulee käymään ni sillä on aina joku joka tukee sitä 100% ja kertoo sille että sillä on oikeus olla mitä se on. Se on kaikkein tärkeintä. Uskon että sun tyttärestä kasvaa varmasti onnellinen, kun se lapsesta asti tietää että se on oikeanlainen,juuri sellaisena kuin on. :)

  VastaaPoista