perjantai 6. maaliskuuta 2020

Blokkereita metsästämässä

Magdaleena sai lähetteen HUSsin lastensairaalan endokrinologille psykologilta, jonka mielestä nyt tarvittaisiin hormooniblokkerit blokkaamaan testosteronin vaikutukset, jotta emme järkyttäisi tytön herkkää tasapainoa. Nyt kavereiden kanssa menee hyvin, koulu menee paremmin kuin koskaan ja hän on liikkuvainen onnellinen luonnonlapsi.

Odotimme endokrinologin vastaanotolle pääsemistä kuukausikaupalla. Magdaleena jännäsi erityisesti sitä, että housut pitää laskea alas ja lääkäri tutkii hänen kiveksensä. Juttelimme tästä lukuisina iltoina, kun muut olivat jo menneet huoneisiinsa lukemaan ja nukkumaan. Lohdutin Magdaleenaa sillä, että joskus pitää tehdä hankalalta tuntuvia asioita, jotta asiat sujuvat. Kuvittelin, että Magdaleena saisi blokkerit ja niiden turvin voisimme odotella diagnoosia sitten nuorisopolilta, kunhan Magdaleena on riittävän vanha. Toisin kävi. Housut piti laskea, sen perusteella Magdaleenalla on jo kiire saada blokkerit, mutta niitä ei saatu.

HUSsin lasten hormooneihin erikoistunut lääkäri eli Endokrinologi sanoi, että on lain vastaista antaa blokkerit ilman diagnoosia! Hän sanoi, että meidän pitää ensin saada diagnoosi transsukupuolisuudesta, ja halusi lähettää meidät lastenpsykiatriselle. Lastenpsykiatrinen on kieltäytynyt ottamasta Magdaleenaa vastaan, koska he eivät kuulemma ota sinne tutkittavaksi mieleltään terveitä lapsia. Eivätkä he tee diagnooseja transsukupuolisuudesta. Hukkaan heitettyä aikaa siis. Aikaa, jota meillä ei ole! Kerroin tämän endokrinologille, joka lupasi viedä asian kahden viikon päästä olevaan hoitokokoukseen. Hän yrittää ehdottaa siellä, että ottaisivat Magdaleenan sisään transpolille nyt 12-vuotiaana, koska hän on kehityksessään edellä ikäisiään. Transpolin linja on,että he ottavat jonoon vasta 13-vuotiaana, jonossa ollaan hyvin kauan ja siitä sitten diagnoosin saaminen kestää vähintään vuoden.

Endokrinologin vastaanottohuoneessa Magdaleena alkoi itkeä, sitten kyyneleet tulvahtivat minunkin silmiini. Olimme pettyneitä ja olimme hädissämme! Miten yhden ihan helpon ja kohtalaisen halvan hoidon myöntäminen pienelle ihmiselle voi olla niin vaarallista ja demonisoitua, kun sillä voisi ehkäistä mielenterveyden häiriöitä, dysforiaa ja merkittävää itsemurhariskiä?

Olemme nyt miettineet mitä tekisimme. Onko teillä ehdotuksia tai ideoita?

1. Yrittäisimmekö etsiä yksityistä lääkäriä Suomesta? Yrittäisimmekö mennä psykiatrin kautta vai etsisimmekö suoraan yksityisen endikronologin?

2. Muuttaisiko perheemme isä Magdaleenan kanssa Ruotsiin? Isällä ei ole kielitaitoa, ja se tietäisi rahavaikeuksia, koska hänen täytyisi jättää työnsä, mutta Magdaleena pääsisi Ruotsin terveydenhuollon piiriin ja saisi varmasti apua Astrid Lindgrenin sairaalasta.

3. Yrittäisimmekö löytää lääkäriä Virosta tai Espanjasta? Virossa käyvät ainakin aikuiset hakemassa lääkitystä, ja joku translapsi oli saanut blokkerit Espanjasta. Viro olisi lähempänä ja kielimuuri Espanjan suuntaan hieman epäilyttää. Toisaalta Virossa ei juuri puhuta translapsista.

4. Tekisimmekö niinkuin Suomen viranomaiset suosittelevat? Antaisimme pojan murrosiän tulla tyttölapselle ja hoitaisimme sitten hänen ahdistuneisuuttaan ja todennäköisiä mielenterveysongelmiaan hyvässä hoitojärjestelmässämme. Jos hän tappaisi itsensä, järjestäisimme hautajaiset. Sitten kävisimme itse terapiassa, kunnes olisimme selvinneet lapsen itsemurhasta ja olisimme taas toimintakykyisiä.

Me haluaisimme, että Magdaleena voisi toteuttaa unelmansa; hän haluaisi lukioon ja opiskella sitten  psykologiksi, jotta voisi auttaa muita lapsia, niinkuin häntä on autettu. Ilman blokkereita hyvin monet nuoret alisuoriutuvat koulusta ja jopa jättävät sen kesken.

Lääkärin vastaanoton jälkeen Magdaleena piirsi lastensairaalassa violetti-pinkin kalan, joka scannattiin seinälle muiden kalojen joukkoon sellaisella hienolla laitteella. Kalan silmistä valuivat kyyneleet.

Kotimatkalla Magdaleena suri kaikenlaista. Jos jääkin sitten ihan yksin, kun ääni muuttuu. Jos kukaan ei olekaan sitten enää kaveri. Sanoin, että sitten ostetaan sulle vaikka oma ponin kaveriksi. Magdaleena katseli ulos auton ikkunasta ja sanoi ihan hiljaa: "Mä haluisin mielummin ne blokkerit ku oman hevosen". Se oli paljon sanottu heppatytöltä.4 kommenttia:

 1. Voi surku :( mulle tuli niin pahamieli teidän puolesta. Nää asiat ei oo itselle henk.koht tuttuja, joten en kyllä osaa ehdottaa mitään, mutta toivottavasti ratkaisu löytyy pian. Pidän peukkuja. Magdaleenalle tsemppiä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivo ei ole vielä mennyt, mutta haastavaa tämä tulee varmasti olemaan. Kiitos tuesta!

   Poista
 2. Toivon teille voimia jatkaa aktiivista taistelua ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko jatkaa, vaikka ei jaksaisi! Tukenne auttaa jaksamaan <3

   Poista