sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Avoin kirje Ylex:n juontajille Cristal Snowlle ja Aapo Rönkölle

Meillä on ollut pitkä tie kuljettavanamme. Olemme tyttäreni kanssa käyneet läpi ilkkuvat lastentarhanopettajat, häpeävät sukulaiset ja olemme selvinneet ainakin melkein luokkatoverista, joka jaksoi muistuttaa liian usein tyttäreni kehon syntymäsukupuolesta.

Olemme kieltäneet ehdottomasti pippelin irtileikkaamisen kynsisaksilla kaikkien lelujen menettämisen uhalla. Olemme nyhjöttäneet itkien eteisen lattialla kaverin kiusattua. Olemme sadat kerrat käyneet läpi sen asian, että tyttäreni saa olla totta sellaisena, millaiseksi itsensä kokee. Nyt juuri on semmoinen kausi, kun hän uskoo olevansa hyvä sellaisenaan. Kukaan kai ei ole vähään aikaan muistuttanut häntä hänen syntymäsukupuolestaan.

Välillä tuntuu, että olemme lähellä onnistua vakuuttamaan teoillamme, asenteellamme ja joskus sanoillammekin, että on ihan ok olla transsukukupuolinen. Niin kuin se meille onkin. Kunhan vain asenteet maailmassa muuttuisivat.

Hyvät Ylex:n radiojuontajat, transut, transsukupuoliset eivät ole vitsi. Ne eivät ole minkäänlainen vertauskuva maksulliselle naiselle tai ylimeikatulle huorahtavalle muotinukelle. Transuja on oikeasti myös teidän kuulijoinanne, ehkä istumassa auton takapenkillä turvavöissä, matkalla mummolasta sunnuntai-iltana.

Ylex on meidän verorahoillamme ylläpidetty kanava, jonka ala-arvoisen huumorin en soisi loukkaavan vähemmistöjämme. Jonka ei soisi loukkaavan lapsia. Jonka en soisi loukkaavan ehkä transukupuolensa kanssa kamppailevaa koululaista tai teiniä. Tuovan lisää ivaavia sanoja kiusaajien suihin. Kukaan älykkääksi ihmiseksi itseään kutsuva ei enää kehtaa loukata tummaihoisia, ei vammaisia, eikä homoja. Mikä oikeus on kuitenkin heittää alentavaa huumoria sitten transsukupuolisista? Yksi muille hassu heitto voi toiselle jäädä mieleen pyörimään pitkäksi aikaa. Se voi loukata sydänjuuria myöten kehittymätöntä lapsen tai nuoren mieltä.

Minulla on ollut tapana silloin tällöin sunnuntai-iltaisin kuunnella Supersunnuntaina ajaessani kotiin. Toivon, että jatkossa osoitatte parempaa makua läpän heitossanne.

Terveisin,
Magdaleenan äiti
Jk. Ai niin... Magdaleena ei onneksi ollut kyydissäni tänään. Sen sijaan, että hän itkisi sydän verellä itseään uneen hävetessään sukupuoltaan, hän näkee prinsessasängyssään onnellisia unia luultavasti sateenkaarista ja yksisarvisista.

2 kommenttia:

  1. Hei, törmäsin sattumalta blogiisi ja pakko sanoa; olet todella upea ihminen! On niin hienoa, että annat lapsen olla oma itsensä, ja että olet ottanut selvää transsukupuolisuudesta. Toivottavasti tulevaisuus tuo paljon hyvää tullessaan prinsessallenne! :) Kiitos että jatkat taistoa, vaikka se saattaakin joskus tuntua vaikealta. Toivon sydämeni pohjasta, että Magdaleena saa elää elämänsä juuri sellaisena kuin haluaa ja että ajan kanssa kaikki kääntyy parhain päin, vaikka vastoinkäymisiä onkin. Kaikkea hyvää teidän perheellenne! <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos oikein paljon! Seuraavaksi toivottavasti translaki menisi läpi, eikä tyttäreni tarvitsisi käydä läpi nöyryyttäviä tutkimuksia, joissa hänen erilaisuuttansa alleviivataan ja sukupuolikokemustaan mahdollisesti kyseenalaistetaan. Se, että housuissa on tytöllä pippeli, on kuitenkin aika pieni osa ihmistä ja mielestäni on todella outoa, että jotkut tahot tai ihmiset tarttuvat asiaan niin kovin pontevasti. Myös viattoman kuuloinen huumori mediassa voi olla uskomattoman satuttavaa. Pala palalta muutamme maailmaa. Me kaikki, jotka välitämme.

    VastaaPoista