tiistai 24. toukokuuta 2016

Toisille vitsikästä, toisille hirveän noloa, aikuisilta tavan ajattelematonta


Useammissa kaupungeissa on ainakin tänä keväänä ollut viimeistä vuottaan peruskoulua käyville erilaisia pukeutumisen teemapäiviä. On ollut päiviä, jossa kaikki pukeutuvat mustaan tai yövaatteisiin tai kaikilla on päällään jotain Adidasta. Mustaan tai yövaatteisiin pukeutumisen vielä ymmärrän, mutta Adidakseen pukeutuminen vähän alleviivaa lasten perheiden tulotasoa ja on mauton idea, mutta ei ole vielä mitenkään julmaa.

Julma sen sijaan on päivä, jolloin pukeudutaan vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin. Sinänsä kyse voisi olla hauskasta asiasta, mutta miten luulette joidenkin teini-ikäisten suhtautuvan asiaan maassa, jossa hauskoista hauskimpana huumorina pidetään sitä, kun mies pukeutuu naiseksi ja puhuu hassusti. Ja minkä sukupuolen vaatteet valitsevat päällensä sitten ne, jotka ovat muun sukupuolisia? Mikä on muun sukupuolisen vastakkainen sukupuoli? Kun on 15-16 kesäinen, identiteetin kehitys on vaikeimmassa vaiheessa. Miten luulette ikätovereiden kokonaisen koulupäivän mittaisen asian kanssa pelleilyn auttavan asiassa? Kuka tästä vitsistä hyötyy?

Jos sinustakin tämä oli toisille vitsikästä, toisille hirveän noloa ja aikuisilta tavan ajattelematonta, niin kyseisen koulun rehtorin sähköpostiosoite on:
hanna.saarinen@kotka.fi
ja koulu on Karhulan koulu Kotkassa.

Luulen, että koulun henkilökunta varmasti ymmärtää myös englantia ja ruotsia, jos et osaa kirjoittaa heille suomeksi.



Lisäys: Tällainen päivä on myös ollut tänä keväänä Puronpellon koululla Turussa. Puronpellon rehtorin sähköpostiosoite on: anne.alho@turku.fi ja Puronpellon koulun kotisivut löytyvät täältä. Varmasti hekin hyötyisivät siitä tiedosta, miltä tämmöinen tuntuu niistä, joille identiteetti ei ole niin selvä.

Tietääkö joku muita kouluja, joilla tämä käytäntö on, joka tarkoittaa ilmeisesti hyvää, mutta satuttaa toisia syvästi? Saataisiin sitten kaikille kouluille tieto siitä, että tämä ei ole oikea tapa toteuttaa sukupuolikasvatusta!

Kiusaamista on semmoinen vitsi, joka naurattaa joitain, mutta loukkaa toisia ja tämä "kasvatustapa" valitettavasti täyttää sellaisen tunnusmerkit. Vielä kun idea tulee opettajilta, on tilanne kahta pahempi, kuin normaalissa kiusaamistilanteessa, jossa auktoriteetin tehtävä on olla kiusatun puolella.




10 kommenttia:

  1. Voi ei, mä muistan tällaiset päivät omalta yläasteeltani... Ne oli kuitenkin sentään oppilaskunnan tai tukioppilaiden järjestämiä eikä opettajien. Itse en juuri näitä "tyttö-poikapäiviä" tajunnut, joten pukeuduin niihin päiviin samalla tavalla kuin yleensäkin.

    VastaaPoista
  2. Meilläkin oli samanlaisia päiviä, vastakkainen sukupuoli päivä oli stressaava. Tiedän edelleen olevan melkein jokaisessa joensuulaisessa koulussa näitä, ja oppilaskunta niitä ainakin yläkouluissa järjestää, mutta kyllä opettajilla pitäisi olla älliä estää päivät jotka saattavat olla joillekkin ahdistava kokemus

    VastaaPoista
  3. Näitä niin kutsuttuja tyttöpoika tai t***su (jup, juuri se sana) päiviä järjestetään monessa yläkoulussa. Sen perusteella mitä olen kuullut näistä, päivän takana ilmeisesti on useimiten oppilaskunta, kuten Veloxizationkin sanoi.

    Ajatuksena sukupuoliroolien haastaminen ja kliseiden tarkasteleminen on mun mielestä hyvä. Toteutus kuten se näissä päivissä tehdään on taas hirvittä. Ehkä tässä päivässä ei tavoitellakkaan kliseiden tarkastelua vaan tarkoitus on pitää hauskaa sillä aivan varmasti hauskalla keinolla eli pojat tyttöinä ja tytöt poikina. (Erityisesti muuten poika tyttönä on hauskaa, koska onhan se nyt noloa ja koomista. Pojat eivät siihen vain lähde mukaan koska on hävettävää olla tyttö.) Tuollainen päivä on ongelmallinen monesta syystä.

    Transsukupuolinen tai intersukupuolinen nuori voi kokea päivän niin, että hänen sukupuoliristiriita on vitsi.

    Muunsukupuoliselle nuorelle koko kaksinapainen sukupuolikäsitys ja sen vahvistaminen tällaisella päivällä voi olla henkisesti raskasta.

    Myös cis-sukupuoliset nuoret kokeilevat ja tutkivat omaa sukupuolen ilmaisuaan. Jos vaikka tyttö sattuu olemaankin maskuliininen tai poika femiininen niin tällainen päivä tekee pilaa hänen sukupuolen ilmaisustaan.

    Ehkä se omasta näkökulmasta hankalin asia, eli tämä päivä vahvistaa ”normaaleja” sukupuolen ilmaisuja oikeina ja esittää niistä eroavan sukupuolen ilmaisun naurettavana. Jos tällainen päivä tuottaisikin keskustelua sukupuolirooleista ja niihin liittyvistä odotuksista sekä stereotypioista mutta käsittääkseni tämä on vain joillekin hauska roolileikki. Ehkä seuraavaksi leikitään kehitysvammaista?

    Päivä myös pönkittää ajatusta: Mies naisena on hauska, koska nainen on alempiarvoinen ja itsensä noin alentava mies on uhka maskuliinisuudelle. Joten femiininen mies pitää joko hakata tai nolata. (Ja jos sattuu olemaan transsukupuolinen esim. niin sehän on ihan kamala loukkaus miehisyyttä kohtaan.)

    VastaaPoista
  4. En ollut kuullutkaan mistään tyttö-poika-päivistä. Hyi kauhea. Millaista viestiä se välittää kenellekään, olipa sukupuoli-identiteetti mikä hyvänsä? Cis-sukupuolisten nuorten sydäntä ei ehkä paina koko tempaus sen enempää, mutta toisaalta moni heistä saattaa käyttää niitä samoja t-paitoja ja huppareita, joita myydään niin tyttöjen kuin poikien osastolla - antaako se heille sellaisen kuvan, että he ovat jotenkin vajanaisia sukupuolensa edustajia, kun pitäisi pukeutua vastakkaisen sukupuolen tyyliin, eikä olekaan pahemmin mitään, mitä tehdä eri tavalla?
    Kuka senkin edes päättää, mikä vaate on miesten ja mikä naisten?

    VastaaPoista
  5. Meillä oli jotain saman tyyppistä ilmaisutaidossa, mutta siinä ei ollut niinkään ideana pukeutua "vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin" vaan luoda sellainen hahmo, joka on mahdollisimman kaukana omasta itsestä. Se oli ihan mukava ja hauska harjoitus. Hieman kiusallinen ja vaikea ehkä, mutta en ainakaan itse kokenut sitä loukkaavaksi.

    VastaaPoista
  6. Mietin että hauskaa heittäytymistähän tuollainen on, pojille mekot ja nutturat ja tytöille viikset.. Ja sitten vein ajatukseni eteenpäin, hauskaa niille joille oma minuus sukupuolen kohdalta on kunnossa, ehkä. Mietin mikä olisi itselle ikävää; esim. Pukeudu muuksi kuin olet tai vastakohdaksi tai joksikin josta et pidä tai pue päällesi jotain jota et normaalisti missään nimessä haluaisi, olisikin nöin ylipainoisena "tosi" kivaa ottaa osaa vaikka läskipäivään kun kaikki laihat mallaisi itsensä lihaviksi ja sitten yhdessä naurettaisiin 'kuinka kamalaa olisi jos olisi AINA näin läski'. Lopputulemana aika varovainen noiden teemapäivien kanssa saa kyllä olla, tai ainakin suuresti korostaa vapaaehtoisuutta!

    VastaaPoista
  7. Turussa Raunistulan koulussa on ollut v.2016. Otimme yhteyttä rehtoriin ja saimme pahoittelut ajattelemattomuudesta ja lupauksen että vastaavia teemapäiviä ei enää järjestettäisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen, että aika monesti kyseessä on nimenomaan ajattelemattomuus. Viestiä pitäisi saada jotenkin laajasti eteenpäin!

      Poista
  8. Itselläni on yläkouluajalta sellainen kokemus, että oppilas, joka koki itsensä tytöksi, olisi välttämättä halunnut tällaisia roolinvaihtopäiviä järjestettävän. Luokan pojat kieltäytyivät, totesivat, että tule sinä vaikka joka päivä tytön vaatteissa, mutta me emme tule. Tytöksi itsensä kokeva ehdotti tällaisia päiviä joka vuosi, kun oppilaskunta kyseli teemapäiväehdotuksia.

    Mutta kai tilanne olisi varmaan ollut toinen, jos hän olisi koulussa ollut tytön vaatteissa ja joutunut pukeutumaan pojaksi. Kotona hänellä olisi ollut tytön vaatteita, mutta ei sitten kuitenkaan tullut koskaan tulleeksi niissä kouluun.

    VastaaPoista