perjantai 26. toukokuuta 2017

Uusi koulu ja uudet kujeet


Vein uuden koulun opettajille ja rehtorille yhteisen kirjeen ja tulostin mukaan pitkälle toistasataa sivua luettavaa. Laitan teille loppuun linkkilistan tulostamistani materiaaleista. Kirjettä tai osia siitä saa tarvittaessa lainata!


Hei,

Huomasin kouluuntulopalaverissa, että lasten transsukupuolisuus ei ehkä ole koko työyhteisöllenne tuttu ja siksi ajattelin koota teille faktatietoa siitä, millä perusteilla olemme päättäneet antaa Magdaleenan transitioitua.


Transukupuolisuuden biologista puolta on tutkittu viimeaikoina jonkin verran. Laitan liitteeksi Katherine J. Wu:n artikkelin Between the (Gender) Lines: the Science of Transgender Identity, jossa on yhteenveto tutkimuksesta, jossa kuvannettiin transihmisten aivoja ja tultiin sellaiseen johtopäätökseen, että transnaisten aivot vastaavat naisten aivoja ja transmiesten miesten aivoja.


Lisäksi laitan Mental Health of Transgender Children Who Are Supported on Their Identities-tutkimuksen abstraktin, jossa on perusteluja sille, miksi me olemme päätyneet siihen ratkaisuun, että Magdaleena saa elää sosiaalisesti transitioituneena kokemaansa sukupuoleen.


Transtytöksi kutsutaan lasta, joka on virallisesti miessukupuolinen, mutta jolla on tytön identiteetti. Tällaisella tytöllä on pojan sukupuolielimet, jotka saattavat aiheuttaa ja myös aiheuttavat Magdaleenassa kehodysforiaa, joka on voimakasta oman kehon inhoa. Tämän vuoksi Magdaleenan on aivan mahdottoman vaikea puhua omista sukupuolielimistään ja hänen sosiaalisille suhteilleen ja kehitykselleen on parempi, että hän ei joudu avaamaan tätä yksityisasiaansa muille lapsille. (Kehodysforia on lasten yleisin itsemurhariski.) Kuitenkin lapset, jotka saavat elää sosiaalisesti transitioituneina eli kokemansa sukupuolen mukaisessa roolissa, eivät ole sen masentuneempia kuin verrokkiryhmä. (Tutkimuksessa oli 73 translasta ja 73 verrokkia.) Transitioituneilla lapsilla oli vain lievästi enemmän ahdistusta.


Transitioituneiden lasten tilanne eroaa siis dramaattisesti ja myönteisesti aiemmista tutkimuksista, joissa on tutkittu translapsia, jotka eivät ole transitioituneita.  Tämä on se syy, miksi Magdaleena saa elää oman toiveensa mukaisesti täysin sosiaalisesti transitioituneena tytöksi ja toivomme, että koulu tukee meitä huoltajia Magdaleenan kasvatuksessa.


Seksuaalisuus on sitä, mistä ihminen pitää ja sukupuoli on sitä, mitä ihminen on. Lasten seksuaalisuus vasta kehittyy ja se voi olla häilyväinen jopa koko elämän; sen sijaan sukupuoli-identiteetti kehittyy hyvin varhain ja on verrattain stabiili. Seksuaalisuus ja sukupuolisuus ovat hyvin eri asioita, eikä sukupuolen kokemukseen voi vaikuttaa kasvatuksella, toisin kuin virheellisesti on väitetty. Virheellinen päätelmä johtuu psykologi John Moneyn tutkimuksesta, jonka hän teki kaksoisveljille, joista toinen menetti peniksensä ympärileikkauksessa ja hänet kasvatettiin tyttönä. Moneyn näkemykset olivat vallalla pitkän aikaa, ennen kuin hänen tutkimuksensa valheellinen raportointi paljastui.


Jos asiasta tulee kysyttävää, vastaan mielelläni! Järjestäisin mieluusti myös opettajille transtukipisteen työntekijän kertomaan transsukupuolisen lapsen kohtaamisesta ja auttamisesta. Magdaleenan historiasta voi lukea blogista, jota pidän nimettömästi: istuusepaivankakkaralla.blogspot.fi
Terveisin,
Magdaleenan äiti


http://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2016/02/24/peds.2015-3223.full.pdf

http://www.washington.edu/news/2016/02/26/transgender-children-supported-in-their-identities-show-positive-mental-health/

http://www.slate.com/blogs/the_slatest/2017/05/25/greg_gianforte_was_a_big_story_in_conservative_media_today.html

https://helda.helsinki.fi/handle/10138/181420

5 kommenttia:

 1. Tuntuu niin epäreilulta, että Magdalenan ja sinun pitää vedota tutkimuksiin jotta aikuiset suostuisivat kohtelemaan häntä omana itsenään kunnioittavasti. Kiitos että teet tätä uraauurtavaa työtä! Toivottavasti kaikki menee asiallisesti uudessa koulussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon samaa. Olen kuullut niin monta surullista tarinaa, että ajattelin varalta pistää työyhteisölle tietoa, kun huomasin siirtopalaverissa transsukupuolisuuden olevan tärkeäpi puheenaihe, kuin esimerkiksi se mitkä kirjat ovat käytössä tai miten englanninopiskelu on sujunut. Parempi aina ennaltaehkäistä väärinkäsityksiä, kun sitten jälkikäteen harmitella. Toivon, että kirjeestä on muillekin hyötyä.

   Poista
 2. Tiedon jakaminen hälventää epäluuloja, auttaa toista osapuolta löytämään toimintamalleja tilanteessa, jossa muuten he tuntisivat olevansa eksyksissä ja tuo tunne voisi purkautua negatiivisesti. Hienoa että jaksat. <3

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Olen toimittaja Kati Laukkanen Yleltä. Olen seurannut blogiasi ja olen ollut erittäin vaikuttunut kirjoituksistasi. Olen tekemässä juttua lasten transsukupuolisuudesta. Sinulla on vahva tietämys ja kokemus aiheesta ja keskustelisin kanssasi mielelläni lisää. Olisi mukavaa jos olisit minuun yhteydessä. Minut tavoittaa sähköpostitse kati.laukkanen@yle.fi

  VastaaPoista