tiistai 28. tammikuuta 2014

Pitäisikö lapsi pienestä pitäen opettaa olemaan välillä jotain muuta?

Asia tuli taas mieleeni, kun tänään yritin tilata Ellokselta pyyhkeitä. Sieltä ei vaan yksinkertaisesti saa tilata mitään, kertomatta sukupuoltaan. Saa kyllä tilata ilman sosiaaliturvatunnusta, mutta sukupuoli on pakollinen. Mihin ne tarvitsevat sukupuoltani? Tänä päivänä, kun sukupuolten kirjosta tiedetään niin paljon, on aivan hullua, että jopa nettikaupassa asioidessa, alleviivataan sitä, että kumpaa ruumiillista sukupuolta olet.

Olemme ajatelleet hankkia passia Magdaleenalle. Jos vaikka menisimme kesälomalla ulkomaille. Olemme miettineet kaunista Kroatiaa. Tai ehkäpä lentäisimme Legolandiaan Tanskaan. Mietityttää vain, pitäisikö pakottaa Magdaleena poikien vaatteisiin lentokentällä, jotta säästyisimme kiusalliselta ja ahdistavalta passin selvittelyltä?

Saammekohan passia, jos haemme sitä aivan tytön näköisen lapsen kanssa, joka kysyttäessä sukupuolta, kertoo tomerasti olevansa tyttö ja aivan toisen niminen, kuin se passiin tuleva nimi? Mitä jos ne poliisiasemalla nauravat tai eivät usko tai jopa haluavat tarkistaa asian? Jos jollain, joka tätä kirjoitusta lukee, on aiheesta kokemuksia, olisin ikikiitollinen, jos saisin niistä kuulla!

En haluaisi, että tyttäreni joutuu häpeämään taas kerran erilaisuuttaan. Jos vain paketoisin hänet vähän poikamaisiin tyttöjen vaatteisiin? Tyttömäisyys näkyisi kyllä ihan varmasti läpi. Vähän sama kuin pakottaisin tavallisen kuusivuotiaan merirosvoista innostuneen pojan pinkkiin mekkoon lomamatkan ajaksi. Tunne olisi transtytölläni poikien vaatteissa aivan sama. Hirveä häpeä.

 


Muutama vuosi sitten Australia laittoi passeihinsa sukupuolien "nainen" ja "mies" vierelle mahdollisuuden "muu sukupuoli". Onkohan tämä säästänyt transihmisiä passintarkastuksessa noloilta ja ahdistavilta tilanteilta? Toivottavasti. Voi kun meillä sivistysvaltion kaikilla ihmisillä olisi samanlainen vapaus liikkua ja matkustaa. Myös kaikkein pienimmillä.  Löysin silloin lukemani jutun vielä netistä: HS.fi

Vaikka itse olen rohkea, tyttäreni suhteen olen arka. En soisi muutenkin helposti vieraita tilanteita jännittävälle lisää jännityksen aiheita. Ehkä emme menekään lomamatkalle. Varmuudeksi. Jospa uskallamme sitten vasta muutaman vuoden päästä, kun tyttäreni ymmärtää asiasta itse enemmän.

3 kommenttia:

 1. Itse lähtisin ehkä selvittämään asiaa suoraan poliisilaitokselta. Kysyisi vain, miten on tilanne.. Ehkä heillä on kokemusta (etenkin suuremmilla paikkakunnilla luulisi olevan jotain tietoa asiasta).

  VastaaPoista
 2. En tiedä toimiiko se näin tyttömäisten tyttöjen kanssa, mutta ainakin monia transpoikia on motivoitu tuollaisissa tilanteissa ajattelemaan, että he ovat salaisia agentteja, joilla on salainen henkilöllisyys ja siksi he pukeutuvat vääriin vaatteisiin ja käyttävät väärää nimeä. Ehkä se voisi tytöilläkin toimia jos ympärille kehittää heidän mielenkiinnonkohteisiinsa sopivan tarinan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtava idea! Jos se menisi läpi, niin matkustaminen helpottuisi! :)

   Poista