torstai 1. toukokuuta 2014

Hauskaa vappua lapsille

Hauska vappu ei tarkoita aina lapsille samaa, kuin aikuisille. Aikuiset tekevät sen valinnan, kenellä on hauska vappu. Meidän perheen valinta on lapset.

Aikuisten hauskaan vappuun kuuluu usein rentouttavien alkoholipitoisten juomien nauttiminen, mässäily, leipäily ja hengailu saman ikäryhmän edustajien kanssa, mutta lapsille se ei ole hauska vappu. Kun aikuiset juovat tai käyttävät huumeita, heidän ajantajunsa ja huomiokykynsä heikkenee ja vaikka he olisivatkin iloisia, he eivät käyttäydy omista luuloistaan huolimatta turvallisesti. Jos lisäksi kännipäissään tulee hieman pientä väittelyä, mitä tuskin seuraavana päivänä muistaa, lapsipa saattaa muistaa sen lopun ikäänsä. Ei ehkä mainitse siitä koskaan, ei ehkä halua muistaa sitä, mutta muistaa kyllä. Niin muistan minäkin lapsuudestani, vaikka vanhempani eivät arjessa koskaan alkoholia käyttäneetkään, suvun yhteisistä grillijuhlista ja juhlapyhien vietoista jäi pelokas, yksinäinen ja hätääntynytkin mielikuva. Vähän hylätty tunne jäi myös niistä juhlapyhistä, joita vietin mummolassa. Mummo oli kiva, mutta tiesin, että en sopinut tänäkään juhlana vanhempieni kalenteriin. Kavereiden vanhempien juhlakalenteriin usein lapset mahtuivat, joten ehkäpä mukana oli jonkin sortin erilaisuuden tunnetta tai kateuttakin.

Kun me saimme ensimmäisen lapsemme, oli aivan selvää, että minun kalenterini juhlapäiviin sopii lapset ja niinpä tämän vuosituhannen vaput ovatkin koostuneet simasta, serpentiineistä, munkeista, vesisodasta, perheleffasta, dippikastikkeesta, iltasaduista ja lautapeleistä. En muuten tunne menettäneeni mitään. Olen ehkä tehnyt paljon lasten eteen, mutta nyt jo usean lapsen kasvettua isommaksi, työtaakkani on pienempi ja pelkkä ilo suurempi.

"Söittekö te aamupalaksikin munkkeja?", aiheutti nuoremmissa lapsissa tänä aamuna naurun remakan ja joitain merkitseviä katseita toisiinsa. Aamupäivä vierähti sitten isoimmilta lapsilta vesi-ilmapalloja täyttäessä. Niissä on yllättävän kova homma, mutta työ palkittiin, kun takapihan vesisota alkoi.
 
 
Tällä kertaa itkuilta säästyttiin ja vuorossa oli vain naurua pihan täydeltä, kunnes lähes siniset  pikkuprinsessat kalisivat saunaan sulamaan. Pojat olivat kastuneet vähemmän, koska heidän hallussaan oli vesi-ilmapallojen loputtua puutarhaletku.
 
Kun isoveli otti järeät aseet käyttöönsä, Magdaleena nauroi niin, että kyyneleet tulivat silmiin. Kuka sanoo, että hauskin aika vesisodalle on kuuma kesäpäivä..?
 
Saunan jälkeen söimme isän paistamia pihvejä, uusia perunoita ja aivan ihanaa salaattia. Taidan laittaa salaattiohjeen tähän:
 
Magdaleenan vappusalaatti
 
Jäävuorisalaattia
Tuore ananas pilkottuna pieneksi
Puolikkaita kirsikkatomaatteja
Pihlajan nuppuja tai ihan pieniä lehtiä
 


Mikä onkaan parempaa huumetta äidille, kun katsoa onnellisia nauravaisia lapsia selvinpäin.
 
Nyt pitääkin alkaa valmistautumaan illan elokuvaan Disneyn lentokoneisiin. Karkkia, sipsiä, vesimeloonia, suklaata ja jännittyneitä onnellisia pikkuihmisiä isompien ihmisten kainalossa.
 
Hyvää vappua!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti