tiistai 11. elokuuta 2015

Ensimmäinen koulupäivä ja lapsen oikeudet
 

Ihana leppoisa mustikan makuinen kesä meni riippumatossa kiikkuessa ja liian nopeasti tuli syksy ja koulut alkoivat. Ensimmäinen päivä ekalla luokalla on kenelle tahansa jännittävää, mutta meille Magdaleenan vanhemmille se oli sitä erityisesti.


Tottakai ensimmäisenä aamuna koulun pihalla on nimenhuuto, mutta meidän opettajan mielestä Magdaleenan syntymänimeä ei tarvitse muistella, kuin ehkä aikuisten kesken paperiasioita hoidettaessa. Magdaleenan syntymäsukupuoli on opettajan mielestä Magdaleenan henkilökohtainen asia ja hän saa itse päättää siitä, kertooko asiaa koskaan toisille oppilaille. Samaa mieltä ovat koulutaksissa. Kaikki koulun puitteissa tapaamani aikuiset ovat yhtä mieltä; Magdaleenan lastenoikeudet toteutuvat. Hän saa pitää salassa housujensa sisällön. Saa olla se pieni tyttö, joka hän on tunteissaan ja ajattelultaan. Hänen ei tarvitse elää lapsuuttaan poikana, joka haluaisi olla tyttö. Hän voi elää lapsuuden omana itsenään tyttönä, jonka kropassa on joitain aivojen kanssa yhteen sopimattomia osia, jotka tullaan joskus ehkäpä vielä korjaamaan vastaamaan hänen ehjää identiteettiään.

Hänelle tulee vahva omanarvontunto ja itsetunto, jonka hän ansaitsee, sillä hän kieltämättä on yksi maailman kaikkeuden suloisimmista pienistä tytöistä, vaikka itse sen sanonkin.Meillä oli tavoite, että Magdaleena saisi mahdollisimman hyvän ja onnellisen lapsuuden ennen koulun alkua, jotta hänen aivonsa kehittyisivät mahdollisimman positiiviseksi ennen myrskyjä. Kuitenkin tämän kouluhenkilökunnan mahtavan asenteen vuoksi, asetamme mielessämme uuden tavoitteen; mahdollisimman onnellinen ala-aste ilman kiusaamista, jotta hän kestäisi murrosiässä kehonsa muutokset, jotta hän jaksaisi siihen asti, että saa myöhemmin sitten muuttua takaisin päin omaksi itsekseen.

Voisiko vielä käydä sellainen tuuri, että Suomen lainsäädäntöä muuttettaisiin niin, että lasta olisi kuultava hänen sukupuolensa suhteen niin, että lapsi voisi saada hoitoja, ennen kuin alkaa olla myöhäistä esimerkiksi äänen ja luuston suhteen.

Unicefin sivuilla on lyhennelmä kansainvälisistä lastenoikeuksista.

Laitoin translapsia eniten koskettavat kohdat tähän:

2. Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle. Lasta ei saa syrjiä hänen tai hänen vanhempiensa ulkonäön, alkuperän, mielipiteiden tai muiden ominaisuuksien vuoksi.

3. Lasta koskevia päätöksiä tehtäessä on aina ensimmäiseksi otettava huomioon lapsen etu.

4. Valtion on toteutettava Lapsen oikeuksien sopimuksen määräämät oikeudet.

12. Lapsella on oikeus ilmaista omat mielipiteensä kaikissa itseään koskevissa asioissa ja ne on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti.

13. Lapsella on oikeus ilmaista mielipiteensä, kunhan ne eivät loukkaa muiden oikeuksia. Lapsella on oikeus saada tietoa.

16. Lapsella on oikeus yksityisyyteen, kotirauhaan ja kirjesalaisuuteen. Hänen kunniaansa tai mainettaan ei saa halventaa.

19. Lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä.

31. Lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään.


Ai niin...
Huomenna on toinen koulupäivä.
Ope on kiva.
Kaverit on kivoja, jopa pojat.
Koulun piha on kiva.
Kouluruoka on hyvää. (Meillä Suomessa on hyvä ilmainen terveellinen ruoka koulussa)
Taksin setä on kiva.
Koulussa kuulemma lauletaan paljon kivoja lauluja.
Läksyt saivat Magdaleenan tuntemaan itsensä isoksi.

Ihana, kiva ja hauska uusi koululaisen elämä.
Mitä muuta sitä saattaisi kuka tahansa äiti lapselleen toivoa?

Translapsella voi olla onnellinen lapsuus. Tarvitaan vain paljon hyviä aikuisia muuriksi ympärille.

6 kommenttia:

 1. Blogin kirjoittamisen jälkeen menin kirjautumaan kuntamme koulujen viestintäjärjestelmään Wilmaan. Koulusihteeri oli merkinnyt Magdaleenan sinne järjestelmään tyttönimellä. Mieltä lämmitti huomaavaisuus ja se, että ei ole yhtään sellainen olo, että olisi asian kanssa yksin tai että muut pitäisivät outona. He eivät kysele asiasta, eivätkä naureskele asialle, vaikka tämä ei taatusti ole heille jokapäiväistä. Rautaisia ammattilaisia ovat kaikki tämän kaupungin koulutoimessa.

  Voi kun voisin kertoa teille kaupungin nimen, niin voisitte kaikki lukijat muuttaa tänne. <3

  VastaaPoista
 2. Ihana kuulla Magdaleenan koulun alkaneen hienosti. Ihana myös lukea koulun suhtautumisesta. Toivottavasti tämä nähtäisiin useammassakin koulussa ja oivallettaisiin että sukupuolen moninaisuus ei ole ongelma ja lapsen identiteettiä on mahdollista kunnioittaa.

  Mutta mitä sitten, jos muut lapset saavat tietää. Tuo on se hetki jolloin aikuisten esim. opettajan on näytettävä esimerkkiä. Tilanne on hieman eri mutta lapseni päiväkodilla kerroin hoitajille omasta transsukupuolisuudestani ja puhuimme miten asiaa voisi käsitellä lasten kanssa jos ja kun se tulee puheeksi (prosessi oli tuolloin kesken). Tilanne tuli eteen. Eräs lapsista ihmetteli miten lapseni äiti voi olla poika (tämän lapsen vanhemmat olivat asian noin selittäneet). Vastaus oli helppo: "Toisinaan käyn niin, että tyttö syntyy ensin pojan näköisenä. Mustarastas on tyttö. Mintulla on kaksi äitiä." Lapset olivat kuulemma ensin olleet oho ja sitten ai, okei. Tuon jälkeen asia oli käsitelty - kiinnostavampaakin tekemistä heidän päivään mahtuu kuin Mintun vanhempien elämän miettiminen.

  Lapset eivät ole ennakkoluuloisia, aikuiset ovat ja aikuisilla onkin tälläisissä tilanteissa ihan mahtava mahdollisuus tehdä maailmasta hieman paremman paikan kaikille elää ja jättää ne omat ennakkoluulot siirtämättä lapsilleen.

  Miten päiväkodissa nykykään sitten. Eilen näin: "Minttu sun äiti tuli hakeen. Mustarastas tuli!" Ketään ei enää kiinnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus ne ennakkoluulot siitä, mistä lasta kiusataan, ovat aikuisten päässä, ei suikaan lasten. Ei ketään lasta juuri kiinnosta toisten vanhemmat, elleivät he satu olemaan supersankareita tai poliiseja.

   Meidän tutuilla ja sukulaisilla on lapsia, jotka tietenkin tietävät Magdaleenan transsukupuolisuudesta. Silti Magdaleenaa ei hyväksytä mukaan poikien rajuihin miekkaleikkeihin tai muihin miehisiin juttuihin, koska se on vaan tyttö. Sukupuolisyrjintää, mikä harmittaa Magdaleenaa, mutta minkäs teet, kun on tyttö, niin on tyttö. Pojat taas on poikia ja niillä on ihan liian rajut leikit tyttötytölle. Ei lapsia hetkauta automaattisesti se, mitä toiselta löytyy housuista. Heillä sukupuoli on paidan värissä ja hiusten pituudessa. Eikä sen minusta tarvitse muulla tavalla ollakaan? Vai tarvitseeko?

   Poista
 3. Kuulostaapa kivalta ja hyvältä! <3

  VastaaPoista